Náš výzkum: Zkoumání změn kyselosti v citrátovém pufru vyvolaných zmrazením
Představujeme náš výzkum: studie provedená týmem vedeným Dominikem Hegerem na Ústavu chemie ve spolupráci s rakouskou skupinou vedenou Thomasem Loertingem zkoumala chování citrátového pufru během mražení. Tým doc. Hegera ukázal, že citrátový pufr se během mražení okyseluje.
Toto zjištění je zásadní pro farmaceutický průmysl, v němž se citrátový pufr velmi hojně využívá jako kryoprotektant při stabilizaci farmaceuticky aktivních látek během lyofilizace.
![Bez popisku](https://cdn.muni.cz/media/3615291/investigating-freezing-induced-acidity-changes-in-citrate-buffers.jpg?mode=crop¢er=0.40,0.46&rnd=133505835970000000&width=575)
Bylo zjištěno, že k výraznějšímu okyselení dochází při použití nižší koncentrace pufru, narozdíl od vzorků o vyšší koncentraci pufru, které se okyselovaly méně. Toto pozorované okyselení bylo vysvětleno krystalizací bazické části pufru a následným zakoncentrování kyseliny citronové v průběhu mražení. Tým doc. Hegera tak poprvé narušil dlouho uznávanou hypotézu, že citrátový pufr během mražení nekrystalizuje a nedochází tedy k žádné změně pH, což dosud činilo tento pufr velmi atraktivním ve farmaceutickém průmyslu.